Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Biszkopt prosto z patelni!

Witajcie oto on prosto z patelni dla tych leniwych i dla takich co nie mają piekarnika, szybki bo w 15 minut oraz łatwy bo zrobić można z zamkniętymi oczami. Zaczynamy!




Składniki:


  • 4 jajka
  • 10 łyżeczek czubatych mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego/białego
  • łyżka roztopionej margaryny
  • aromat śmietankowy/waniliowy/ekstrakt z wanilii 
  • na wierzch: słonecznik, siemię  lniane, płatki owsiane /owoce/dżem 
Wykonanie:

  1. Roztapiam masło i zostawiam do przestudzenia.
  2. w misce łącze jajka z odrobiną soli i cukrem, ubijam (ok 3 min)do uzyskania jasnej pulchnej masy(jak kogel-mogiel) 
  3. Zmniejszam obroty do minimum i dodaję proszek, aromat oraz mąkę
  4. Na sam koniec dodaję margarynę, na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i wlewamy masę.
  5. Posypuje dodatkami, zakrywam patelnie i  piekę cały czas na małym ogniu pod przykryciem. po ok. 10 minutach kiedy u góry ciasto się zetnie a dół będzie złoto-brązowy przewracamy placek na drugą stronę aby się zarumienił. ok.5 minut. Możemy sprawdzać patyczkiem czy nie jest surowe.
  6. Wykładamy na talerz i dekorujemy czym dusza zapragnie świeżymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą lub dżemem. Ja postawiłam na klasykę kakao oraz czereśnie. Smacznego :)
  7. Ps- Zapraszam na instagram zamieściłam tam filmik jak wykonuję biszkopt:)

Komentarze

Popularne posty