Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Bezowe gniazdka z Monte santi

Witajcie, razem z marką wina MONTE SANTI  zaczynamy  krótka współpracę, dzięki czemu pojawią się trzy wpisy ze słodkościami! I to nie byle jakimi bo na kobiece spotkania przy fajnym lekkim winie.

Pierwszy wpis będzie dotyczył słodkich bezowych gniazdek, z owocami i sosem jajecznym




Składniki:

bezy

  • 3 białka
  • szklanka cukru
  • łyżeczka maki kukurydzianej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
dodatki
  • świeże kwaśne owoce np: agrest, malina, wiśnia,porzeczka, ananas
sos
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki śmietanki 30%


Wykonanie:

  1. Ubijamy piane z białek na sztywno z dodatkiem soli
  2. dodajemy cukier,mąkę,sok z cytryny aby beza się błyszczała
  3. połowę bezy na papierze do pieczenia co 2-3 cm robimy placki najlepiej nałożyć czubatą łyżkę bezy i zatoczyć okrąg wtedy powstanie nam ładny kształt
  4. resztę masy wkładamy do rękawa cukierniczego lub sztywnego woreczka z tylką i wyciskamy rant na każdym placku aby powstało szczelne gniazdko.
  5. pieczemy 20 minut w 130 stopniach
  6. W tym czasie robimy sos, mieszamy wszystkie składniki razem intensywnie widelcem aby cały cukier się rozpuścił, nalewamy do gniazdek i pieczemy jeszcze 15 minut w 150 st
  7. Owoce dodajemy przed albo po pieczeniu 
  8. Podajemy z musującym winem ze zmrożonymi malinami i odrobiną zimnej gazowanej wody
  9. Smacznego
Trochę o marce MONTE SANTI : Jak oni o sobie piszą ,,Wino Zachwyca i kusi zdecydowanym smakiem i aromatem świeżych owoców. W ustach okrągłe, aksamitne, kremowo-słodkie.  Doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie"  link do strony


Co ja sądzę o tym winie: Jest zdecydowanie mocno owocowe, słodkie idealne mocno schłodzone z odrobina wody gazowanej i zmrożonych owoców. Na letnie popołudnia jak i wieczory, dla fanów słodkich smaków. Zaskakuję intensywnym rubinowo-różowym kolorem, przyjemne w smaku a butelka o ładnym eleganckim kształcie nie zdradza zaskakująco przystępnej ceny jaka waha się w granicach 20 zł.

Komentarze

Popularne posty