Nazwa mojego bloga nie powstała przypadkowo.
Ita ekspresowo pierwszy czynnik to oczywiście ja a drugi hymm nie lubię marnowania jedzenia, w taki sposób wykonuję wiele potraw, które potem ciężko mi wrzucić na bloga :) No i kiedy przychodziłam po wielu godzinach z pracy nie miałam siły na obieranie ziemniaków, rozbijanie kotletów o 21 i panierowanie a potem smażenie. U mnie w domu nie jada się tradycyjnie, tłusto i ciężko wolimy rozwiązania lekkie oraz oryginalne. Schabowy i rosół na raz w moim domu? Nieee chyba nie było czegoś takiego w moim życiu. Postaram się wrzucać częściej przepisy "resztkowe" no bo co zrobić z resztką makaronu w kubku? Łyżką musztardy? Jarmużem który mrozi się już chyba zbyt długo? Oczywiście sałatkę w jakieś 15-20 minut. Jeśli czegoś nie macie możecie ten produkt zastąpić innym, który znajduję się akurat na wyjściu z lodówki :D
Składniki w przybliżeniu:
- Jarmuż u mnie pół kilo z łodygami
- 1 jajko na osobę
- papryczki nadziewane serem
- kubek ugotowanego makaronu
- słonecznik
- marchewka
- świezy tymianek
- 4 łyżki oliwy
- łyżka musztardy stołowej
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki soku z cytryny
- pieprz
- woda do gotowania
- sól
Wykonanie:
- Z przemrożonego jarmużu(pozbywamy się goryczki)
- gotujemy osoloną wodę i , jarmuż rwiemy na kawałki pozbywając się twardych łodyg(chodź można też je jeść jeśli ktoś lubi) i gotujemy partiami po ok 1 minucie
- Chłodzimy w zimnej wodzie dzięki temu nie straci pięknego zielonego koloru
- Makaron jeśli jest z dnia wcześniej i delikatnie obsechł, wrzucamy na wrzątek na 30 sec odcedzamy i kroimy jeśli jest taka potrzeba.
- słonecznik prażymy na łyżeczce oliwy z solą i pieprzem
- sos mieszamy musztardę,oliwę,miód, pieprz, sól, sok z cytryny
- kolilke smarujemy odrobiną oliwy wbijamy jajko i wkładamy do gotującej się wody na małym ogniu tak aby woda nie wrzała, solimy i przykrywamy garnek pokrywką kontrolując aby nic nam nie bulgotało. Gotujemy ok 3 minuty tak by zachować płynne żółtko
- Sałatkę układamy wg uznania z dziurką w środku na kokilkę. Jajko wkładamy ostrożnie na talerz przed samym podaniem, dodajemy pieprzu a nawet mały kawałeczek masła i smacznego!:D
Komentarze
Prześlij komentarz