Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Sałatka resztkowa: z jarmużem,wyjątkowym jajkiem i makaronem

Nazwa mojego bloga nie powstała przypadkowo. Ita ekspresowo pierwszy czynnik to oczywiście ja a drugi hymm nie lubię marnowania jedzenia, w taki sposób wykonuję wiele potraw, które potem ciężko mi wrzucić na bloga :) No i kiedy przychodziłam po wielu godzinach z pracy nie miałam siły na obieranie ziemniaków, rozbijanie kotletów o 21 i panierowanie a potem smażenie. U mnie w domu nie jada się tradycyjnie, tłusto i ciężko wolimy rozwiązania lekkie oraz oryginalne. Schabowy i rosół na raz w moim domu? Nieee chyba nie było czegoś takiego w moim życiu. Postaram się wrzucać częściej przepisy "resztkowe" no bo co zrobić z resztką makaronu w kubku? Łyżką musztardy? Jarmużem który mrozi się już chyba zbyt długo? Oczywiście sałatkę w jakieś 15-20 minut. Jeśli czegoś nie macie możecie ten produkt zastąpić innym, który znajduję się akurat na wyjściu z lodówki :D





Składniki w przybliżeniu:

  • Jarmuż u mnie pół kilo z łodygami
  • 1 jajko na osobę 
  • papryczki nadziewane serem
  • kubek ugotowanego makaronu
  • słonecznik
  • marchewka
  • świezy tymianek
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka musztardy stołowej
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz
  • woda do gotowania
  • sól
Wykonanie:
  1. Z przemrożonego jarmużu(pozbywamy się goryczki) 
  2. gotujemy osoloną wodę i , jarmuż rwiemy na kawałki pozbywając się twardych łodyg(chodź można też je jeść jeśli ktoś lubi) i gotujemy partiami po ok 1 minucie
  3. Chłodzimy w zimnej wodzie dzięki temu nie straci pięknego zielonego koloru
  4. Makaron jeśli jest z dnia wcześniej i delikatnie obsechł, wrzucamy na wrzątek na 30 sec odcedzamy i kroimy jeśli jest taka potrzeba.
  5. słonecznik prażymy na łyżeczce oliwy z solą i pieprzem
  6. sos mieszamy musztardę,oliwę,miód, pieprz, sól, sok z cytryny
  7. kolilke smarujemy odrobiną oliwy wbijamy jajko i wkładamy do gotującej się wody na małym ogniu tak aby woda nie wrzała, solimy i przykrywamy garnek pokrywką kontrolując aby nic nam nie bulgotało. Gotujemy ok 3 minuty tak by zachować płynne żółtko
  8. Sałatkę układamy wg uznania z dziurką w środku na kokilkę. Jajko wkładamy ostrożnie na talerz przed samym podaniem, dodajemy pieprzu a nawet mały kawałeczek masła i smacznego!:D

Komentarze

Popularne posty