Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Tarta waniliowa pod chmurką z kremowej bezy

 I ostatnim finałowym deserem jest przepyszna tarta waniliowa rodem z amerykańskich filmów. Kruche ciasto, zapiekany krem custrad i rozpływająca się w ustach beza i chrupiącej skórce i środku niczym ptasie mleczko. Trochę o marce MONTE SANTI : Jak oni o sobie piszą ,,Wino Zachwyca i kusi zdecydowanym smakiem i aromatem świeżych owoców. W ustach okrągłe, aksamitne, kremowo-słodkie.  Doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie"  link do strony


Co ja sądzę o tym winie: Jest zdecydowanie owocowe, słodkie idealne kiedy mocno  schłodzone z odrobiną wody gazowanej i zmrożonych owoców. Na letnie popołudnia jak i wieczory, dla fanów słodkich smaków. Zaskakuję intensywnym rubinowo-różowym kolorem, przyjemne w smaku a butelka o ładnym eleganckim kształcie nie zdradza zaskakująco przystępnej ceny jaka waha się w granicach 20 zł.

No to zaczynam dopełniać nasz babski wieczór przy dobrym winie.







Składniki:

Na krem:


  • 2 żółtka 
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  •  1/2 laski wanilii 
  •  łyżka masła 
  •  2 szklanki mleka 
  •  5 kropli aromatu cytrynowego /łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka cukru
  • cukier waniliowy 


Na beze:


  • 4 białka 
  • 4 łyżki cukru 
  • posypka czekoladowa 
  • sól 


Na ciasto: 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  •  żółtko 
  •  pół kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka śmietany 18%/12%
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść płatków migdałowych
  1. Mąkę posiekaj z masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia , dodaj żółtko oraz śmietanę i zagnieć ciasto tak aby jeszcze lekko lepiło się do rąk, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 min.
  2.  Wyjmij, ciastem wylep formę na tartę, nakłuj  gęsto widelcem całe ciasto, i wsadź na 20 minut do lodówki aby odpoczęło, posyp płatkami migdałów. Piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni. 
  3. Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. 
  4. na małym ogniu zagotuj mleko z przekrojoną laską wanilii, zdejmij z ognia i powoli dodaj masę żółtkową, masło i aromat cytrynowy. 
  5. Całość podgrzewaj,na małym ogniu mieszając, aż krem zgęstnieje. Uważaj przy tym, by się nie zagotował bo wtedy stanie się rzadki.
  6. Krem wylej na ciasto i piecz 20 minut w temp. 180 stopni.
  7.   Ubij pianę z białek z odrobiną soli, wsyp cukier, ubijaj, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Wyłóż ją na ciasto i zapiekaj 30 minut w temperaturze 130 st. a potem 10 minut w 180st.  Zostaw jakiś czas po upieczeniu w piekarniku z patyczkiem włożonym w drzwiczki. Podawaj ze schłodzonym winem z kostkami lodu i malinami swoim najlepszym koleżanką przy popołudniowym odpoczynku Ps- mężczyzną tez wolno jeść to ciasto...Czasami  ;)



Komentarze

Popularne posty