Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Kremowy pudding kokosowy z czarnym bzem i rokitikiem wegański bez glutenu




Ostatnio wiele się zmienia w świecie diet, bardzo dużo ludzi zaczyna mieć alergie na gluten, laktozę i pochodne. W poszukiwaniu alternatywy czegoś pysznego, dobrego i zbilansowanego no i oczywiście ekspresowego skomponowałam pudding. Z dawką witamin zawartą w czarnym bzie i rokitniku.
Czarny bez- Wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, działa wykrztuśnie, zawiera witaminy. Dlatego przetwory z czarnego bzu działają zarówno ochronnie oraz pomagają doraźnie w chorobie.
Rokitnik- Owoce rokitnika to małe pomarańczowe kuleczki, zawierające kwas tłuszczowy omega 7, witaminy A,E,K oraz B, pomaga nam w utrzymaniu pięknej zdrowej cery. Długa obróbka termiczna jest rokitnikowi nie straszna, dlatego podczas obróbki nie traci on witamin. Kochani samo zdrowie!
Pudding składa się z mleka kokosowego oraz ryżu, co da nam energię na wiele godzin ,by osiągać coraz więcej i coraz lepiej!

Składniki:
  • szklanka surowego ryżu
  • puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • dżem Łowicz czarny bez i rokitnik
  • dodatkowo dla osób bez alergii pokruszony piernik do posypania
  • łyżka cukru pudru
Wykonanie:




  1. Ryż gotujemy w małej ilości wody ze szczypta soli, po 10 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykrywką w ciepłym miejscu
  2. Mleczko kokosowe podgrzewamy małym ogniu (nie dopuszczamy do zagotowania) z częscią wiórek kokosowych,dodajemy miód i czekamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy do ostudzenia.
  3. Pozostałe wiórki rumienimy na patelni z dodatkiem cukru pudru i zostawiamy do wystudzenia.
  4. Kiedy ryż już ostygnie, blendujemy go z mleczkiem na dosyć gładką masę, dodajemy tyle ryżu aby nasza masa była zwarta.
  5. Odlewamy 1/3 puddingu do rondelka i rozpuszczamy z tabliczką czekolady.
  6. Biała masę nalewamy do 4 szklanek dopełniamy czekoladową, posypujemy piernikiem i uprażonymi wiórkami, zakrywamy folia i wkładamy na noc do lodówki.
7.Zaraz po wstaniu wyjmujemy szklankę z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej, dodajemy łyżeczkę dżemu z czarnego bzu bądź Rokitnika i zajadamy. Smacznego śniadania kochani!










Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Komentarze

Popularne posty