Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Deser tropical island

Deser prosty, słodki z nutką kwaskowatości od musu kiwi, zdrowe nasionka chia, brzoskwinie i odrobina cukru pudru tworzą perfekcyjną orzeźwiającą słodycz. Przepis na 16 słoiczków
Deserki wykonane na moje przyjęcie urodzinowe w stylu tropikalnym.



Dekoracje malinowa beza*
Składniki:

pudding chia:
  • 200g surowych nasion chia (szałwi hiszpańskiej)
  • puszka mleczka kokosowego
  • 100ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki cukru pudru 'DIAMANT'

Galaretka brzoskwiniowa:

  • 1 galaretka brzoskwioniowa
  • 200ml wrzątku
  • 3 świeże dojrzałe brzoskwinie 
mus kiwi:

  • 5 dojrzałych kiwi
  • 2 galaretki kiwi
  • słoiczki






Wykonanie:

  1. Mleczko i mleko wlewamy do garnka, na najmniejszym ogniu zaczynamy je podgrzewać i dosypujemy chia, mieszamy kilka minut aż nasiona zaczną żelować wtedy wyłączamy ogień.
  2. Dodajemy cukier do naszego puddingu i rozlewamy do słoiczków. 
  3. czekamy aż pudding przestygnie i w międzyczasie przygotowujemy galaretkę brzoskwiniową z 200ml wrzątku, kroimy brzoskwinie na małe kawałki.
  4. Następnie blenduje obrane kiwi i odstawiam na bok. Rozprowadzam 2 galaretki w 100ml wody
  5. Mus po jakimś czasie trochę się rozwarstwi, wtedy zlewamy sok i dodajemy galaretki, mus nie stężeję ze względu na dużą ilość kwasu jednak odrobinę stężeję.
  6. Kiedy pudding przestygnie wykładamy na niego brzoskwinię i zalewamy galaretką, umieszczamy w lodówce do stężenia.
  7. Na koniec wlewamy do słoiczków mus kiwi i dekorujemy owocami.
  8. Podajemy schłodzone. Smacznego :)

 *f/MALINOWA BEZA
Cukier z głową

Komentarze

Popularne posty